شهید سید علی اندرزگو در 19 ماه رمضان بعد از مبارزه سرسختانه با ساواك مورد اصابت صدها گلوله قرار گرفت و به وصال محبوبش رسید.
شهید سیدعلی اندرزگو از فعالان مبارزات مسلحانه علیه حكومت پهلوی در رمضان سال 1318 هجری شمسی در تهران در خانواده ای از طبقه متوسط دیده به جهان گشود. وی پس از گذراندن دوران كودكی در پایان تحصیلات ابتدایی به سبب مشكلات معیشتی، ترك تحصیل كرد و در 12 سالگی در یك كارگاه نجاری مشغول به كار شد. از آن جایی كه به علوم دینی علاقه داشت، پس از فراغت از كار روزانه، تا پاسی از شب در مسجد هرندی دروس فقه و اصول می خواند.
شهید سیدعلی اندرزگو در نوجوانی با نواب صفوی آشنا شد. منش و شخصیت این روحانی مبارز در ذهن و ضمیر او اثری ژرف گذاشت و فرآیند این تاثیر روحی، آشنایی با تشكیلات فدائیان اسلام و راه مبارزاتی آنها بود كه در تعیین مشی مبارزاتی شهید اندرزگو نقش آفرین بود.
در سن هجده سالگی گام به عرصه مبارزه با رژیم پهلوی نهاد. شهید اندرزگو در جریان قیام 15 خرداد، یكی از عاملان تظاهرات پرشور مردم بود.
پس از واقعه 15 خرداد، در همان رابطه، دستگیر و تحت شدیدترین شكنجه ها قرار گرفت و با اینكه در زیر شكنجه بیهوش شده بود، كوچكترین كلامی كه بتواند شكنجه گران را به مقصودشان رهنمون سازد بر زبان نیاورد. پس از رهایی از زندان با شهید حاج صادق امانی و دیگر دوستانی كه از سابق می شناخت ارتباط برقرار كرد و وارد شاخه نظامی هیات موتلفه جمعیت های اسلامی شد.
در همین زمان، مساله ترور حسنعلی منصور، نخست وزیر وقت مطرح شد و او به همراه دیگر افراد شركت كننده در این ترور (محمد بخارایی، رضا صفار هرندی، مرتضی نیك نژاد و حاج صادق امانی) در مراسم تحلیف شركت كرد و اولین نفری بود كه دست روی قرآن گذاشت و سوگند یاد كرد كه تا آخرین قطره خون خود نسبت به نهضت و آرمان های اسلامی آن وفادار بماند.
آزادی از دیدگاه شهید اندرزگو
نظام شاه برای دور ساختن اذهان مردم از اندیشه های حیات بخش شهید اندرزگو، با تبلیغات مسموم و گسترده خویش، آن مبارز آزادی خواه را مخالف آزادی معرفی می کرد. امّا آن شهید بزرگوار با سخنرانی های خود، خفقان حاکم بر کشور را برای مردم تشریح کرده، آنها را به سوی آزادی واقعی دعوت می نمود.
او معتقد بود جامعه آزاد جامعه ای است که همه اقشار مردم از نعمت آزادی، که دین چهارچوب آن را ترسیم کرده است، بهره مند باشند و آزادی غرب گرایانه را افتادن در اسارت می دانست.
از دیدگاه ایشان، آزادی مطلق و بی قید و شرط به همان اندازه برای ملت ها خطرناک است که یک نظام مستبد خطر دارد.
فرمان دستگیری
با دستگیری چند تن از کسانی که با شهید اندرزگو ارتباط داشتند، مخفیگاه او لو رفت. ساواک که سال های سال در صدد دستگیری ایشان بود، آن منطقه را دقیقا زیر نظر گرفت. در آن زمان شهید اندرزگو با نام مستعار «آقای جوادی» به مبارزه مخفیانه خویش ادامه می داد. نظام شاه که بارها از دستگیری ایشان ناکام مانده بود از ترس این که مبادا این بار هم موفق به فرار شود، دستور داد هرچه سریع تر او را دستگیر کنند.
شهادت
"description">
سیدعلی اندرزگو، بر اساس اسناد باقیمانده از ساواک و دیگر شواهد قطعی در 19 ماه مبارك رمضان مصادف با دوم شهریور 1357 به دست دژخیمان رژیم ستمشاهی به شهادت رسید.
دوم شهریورماه، مصادف است با شهادت مردی كه در طول سال های انقلاب از سال 1342 تا 1357 از پركارترین فعالان علیه رژیم پهلوی بود؛ «سیدعلی اندرزگو» كه در ماه های پایانی منتهی به پیروزی انقلاب اسلامی دربرابر صدها گلوله به شهادت رسید و هرگز در شادمانی بهار آزادی سهیم نشد.
پایگاه خبری شهدای ایران