طوفان فتنه و کشتي بصيرت
طوفان فتنه و کشتي بصيرتآیت الله مصباح یزدی
وزيري، شوميز، 264 صفحه، چاپ اول، بهار سال 1390.
اين کتاب بخشي از گفتارهاي حضرت استاد درباره فتنهشناسي است که با هدف تبيين دقيق مفهوم فتنه در فرهنگ اسلامي و تحليل فتنههاي اجتماعي به رشته تحرير درآمده است. نوشتار حاضر توسط حجتالاسلام والمسلمين غلامعلي عزيزيکيا در 5 فصل نگارش يافته و به همت انتشارات مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) منتشر شده است.
بررسي فتنه و امتحان الهي از منظر قرآن کريم و احاديث با توضيح موضوعاتي چون: مفهومشناسي فتنه، گستره فتنه در زندگي انسان، اهداف، حقيقت و چگونگي امتحان الهي، حوزههاي آزمايش در قرآن، آزمودن انسانها با امور تکويني و تشريحي و ذکر مصاديقي از امتحانات الاهي، فصل اول اين کتاب را شامل ميشود.
فصل دوم کتاب، عوامل، انگيزهها و اهداف فتنه را مورد بحث و بررسي قرار ميدهد. عوامل پديدآورنده فتنه، مکلف بودن آدمي دربرابر فتنهها، نقش مال، مقام و شهوت در پديدآمدن فتنهها، راز فتنههاي الهي و راز فتنهگري انسان و شيطان، هدف خداوند از فتنه، هدف انسانها و شيطان از فتنهگري، و فتنهپذيري و فتنهگريزي، از مباحثي است که در اين فصل آمده است.
همچنين، اين کتاب در فصل سوم به روشن کردن ماهيت فتنهگران و چگونگي شکلگيري فتنههاي اجتماعي ميپردازد که موضوعاتي چون: روش بحث دربارة فتنههاي اجتماعي، انواع طراحي و برنامهريزي، مؤلفههاي فتنه، سادهترين راه شناخت فتنهگران، ويژگيهاي رواني سران فتنه را در خود جاي داده است.
راهبردها و رويکردهاي فتنهگران نيز در فصل چهارم اين کتاب بيان شده است. اشاره به دو راهبرد مهم فتنهگران و راههاي پيشبرد فتنه، تبيين پيچيدگي روشها در فتنههاي معنوي، تحليل اجمالي از جنگ نرم و تبيين راهبردهاي فتنهگران، ذکر گروههاي هدف در تهاجم فرهنگي و بيان دستاويزهاي فتنهگران، از مهمترين موضوعات اين فصل است.
فصل پنجم و پاياني اين کتاب نيز به بررسي و توضيح وظايف مؤمنان در برابر فتنههاي اجتماعي ميپردازد. از مباحث مطروح شده در اين فصل ميتوان به: هدايتناپذيري فتنهگران، دو عامل مهم فتنهپذيري، اهميت و نقش بصيرت به عنوان يک سفارش قرآني در پيشگيري از فتنه و نجات فتنهزدگان، وظايف حوزويان، نخبگان و عموم مردم در برابر فتنهها و لزوم آگاهيبخشي و افشاگري، اشاره کرد.